Search:
Barutana opening 13.05. // Green Love Festival season closing 14.05. – KatKaos
fade
959
single,single-post,postid-959,single-format-standard,edgt-core-1.0,kolumn-ver-1.0,,edgtf-smooth-page-transitions,ajax,edgtf-theme-skin-dark,edgtf-blog-installed,edgtf-header-standard,edgtf-fixed-on-scroll,edgtf-default-mobile-header,edgtf-sticky-up-mobile-header,edgtf-animate-drop-down,edgtf-light-header,edgtf-header-style-on-scroll,edgtf-fullscreen-search,edgtf-search-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

Barutana opening 13.05. // Green Love Festival season closing 14.05.

Ahhhh ta Barutana… Generalno me za Barutanu vezuju isključivo prelepe emocije i ona je trenutno jedina lokacija na koju bukvalno svaki put idem sa nekom posebnom unutrašnjom radošću. Nikada neću zaboraviti ni te početke 2000tih dok sam još bila mlada rejverka ali isto tako ni taj specijalni momenat kada je posle oko 10 godina ponovo otvorena, proleća 2014. Ovosezonsko veliko otvaranje omiljene nam letnje pozornice, najavljeno je nešto više od dve nedelje unapred i to sa bukingom ni manje ni više nego Dubfire-om koji je trenutno jako veliko ime na svetskoj elektronskoj muzičkoj sceni a ima i dva veoma velika razloga koja to pokrivaju. Prvo, slavi deceniju rada pod imenom Dubfire i drugo, jedan je od oficijalnih ambasadora novog mixera Model 1 koji je Richie Hawtin upravo izbacio na tržište.

Uoči samog događaja, bila je velika tenzija oko kiše, da li će ili neće, zvala sam hidrometeorološki zavod, čak 2 puta, gde su mi rekli da tokom noći sto posto neće biti kiše, tako da što se mene tiče žurka će u najavi biti top. Koliko god da sam želela da stignem oko 12, na kraju sam stigla oko pola 1 i kako sam ušla, Barutana je bila skoro puna. Novitet prostora bila je izdignuta konstrukcija duž naspramnog zida stejdža na kome se nalazio VIP. Meni je to skroz izgledalo OK, niti guši prostor niti oduzima mesta, ne remeti uobičajenu postavku na kakvu smo navikli, a opet, koliko vidim iz cele zimske sezone VIP karte su baš ušle u modu, tako da, verujem da je i na ovoj lokaciji taj specijalni deo postao preko potreban. Oko tih mojih prvih sat vremena slušala sam momke iz 031 Republic (Luka Vuković b2b Ivan Radujević) čiju muziku inače volim. Momci stvarno odlično voze taj svoj masniji groovy tech hous i techno zvuk a ovaj intro set za Dubfire-a nesumljivo su odlično odradili. Uvek bih naglasila da su intro setovi jedni od najtežih setova, a pogotovo kada radite za neko tako veliko ime, treba naći pravu meru ritma i izbora samih traka.

Dubfire je krenuo u svom poznatom minimal techno sporijem ritmu koji je za mene iskreno bio savršen ali se većini publike nije dopalo jer su svi došli na ovaj događaj više da bi ozbiljno zarejvovali nego da se klate uz, bez obzira što su jako kavlitetni, za njih su svakako mnogo spori ritmovi. Kako se na binu po zahtevu ove svetske zvezde i ekipe koja je sa njim došla, popelo 5 -6 devojaka, koje ne znam ni odakle su ni odakle mogu da ih poznaju…došlo je do promene. Devojke su  svakako doprinele zahuktavanju atmosfere ali verujem da je i iskusni Ali prepoznao da naša publika traži malo jače, tvrđe i brže ritmove pa se lagano šaltao u tom pravcu. U masi je bilo super, jedva sam se provlačila tokom par puta kada sam nešto šetkala i ljudi su se stvarno dobro zabavljali kako na dance floor-u tako i u vip-u.  Negde oko pola 4 mladi Ilija Đoković prišao je DJ pultu kako bi se namestio jer po time table-u on je bio na redu da pušta, ali Dubfire je izrazio želju da nastavi svoj set i kako to inače ide u tim situacijama, takva želja svakog gostujućeg artista a kamoli ovako velikog svetskog imena, bez razmišljanja mora da se usliši. Međutim… Kako je produžio svoj set počeli su da se dešavaju neki tehnički problemi vezani za njegovu opremu i celih pola sata Dubfire se bukvalno suprotstavljao pucanju zvuka, ne želeći da prekine set i prepusti DJ pult dalje. To sve jako je spustilo atmosferu publike i realno takve stvari baš spucaju žurku. Ali se nekako dozvao pameti da konačno prekine agoniju i prepusti stejdž Iliji Đokoviću.

Nisam imala priliku da ranije čujem Iliju ali sam čula za njega samo najbolje kritike i iskreno, baš sam se radovala što ću ga konačno uživo odslušati. Prvom trakom publika je već vrisnula i energija je potpuno bila vraćena na najviši nivo. Na ovog mladog DJa i producenta treba svi da obratimo pažnju, garantujem da ga čeka dobra karijera, jer je iskreno ću reći kvalitetan mlad umetnik. Vrlo mi je jasno zašto ga publika toliko voli,  on prvo pripada ovom ovom talasu DJeva i klabera, a i pušta takav techno koji je trenutno najveći hit među domaćom mladom publikom.

 

Line up je moram da primetim stvarno savršeno sastavljen i iz ugla kako samog događaja otvaranja ove sezone Barutane, a i iz ugla domaće podrške Dubfire-u, mislim da bolje nije moglo. Od svega po malo a sve tu negde isti koš, potvrdilo se savršeno.

Za kraj, tu oko 5 ujutro, stigao je i Marko Milosavljević, koji je po mnogima uz set  Ilije Đokovića, oduvao i svojim setom i jedino je šteta što je ovom prilikom puštao samo sat vremena. Barutana je i u tim ranim jutarnjim časovima bila i dalje skoro puna i vajb je bio na nivou kao da je na primer 3 ujutro. Poslednju traku, Traki je odsvirao u 6 i svi smo se razišli, po malo tužni zbog kraja ovako dobre žurke.

Šta da kažem, sem da Barutana reeeetko ume da proda, toliko retko da se takvih žurki stvarno ni ne sećam…

14. Maj mi je još odavno bilo bukiran za Green Love Festival u Novom Sadu na kojem su ovog puta nastupali isto, po mom mišljenju sigurica DJevi, znala sam da ću se i tamo vrhunski provesti pa sam se i tome radovala unapred. Prošli put bila sam na Green Love-u da slušam Paco Osunu i to je stvarno bio buking bez greške, ali tada nisam pisala ovaj blog pa nisam zapažala i obraćala posebno pažnju na baš sve kao što sam to ovaj put uradila. Iskreno, jako volim Novi Sad i uvek rado idem tamo na žurke, pored toga što je super malo pobeći iz Beograda, posebno je lepo kada znaš da ideš negde gde će te dočekati sa toplinom što je stvarno slučaj sa dragim mi novosađanima. Green Love Festival pravi 4 žurke godišnje i pored EXIT Festivala, to je najmasovniji događaj u NS-u. Mislim, potpuno opravdano Respected DJs ekipa je vrednim radom, ulaganjem i promocijom Green Love žurki došla na nivo stvarno odlične produkcije i skupila sigurnih 3.000 pratilaca kojih je ovom prilikom i bilo. Inače,  Spens kao postor za organizaciju rave žurke, jako je zeznut. On je negde fazon hale o kojoj sam već pisala, samo što ovde još imate u stvari košarkaški teren, cigle po zidovima i tribine, što dodatno otežava da se napravi neki vajb prostora za žurku.  Iz tog ugla imam poptpuni respect za ceo tim koji organizuje, stvarno je sve namešteno do maximuma da se ne primeti gde se u stvari nalazimo, doživljaj terena, hale, cigle, parketa, potpuno je izmešten.

Stigoh oko pola 1, za DJ pultom bio je moj najomiljeniji Hrvatski DJ i producent Petar Dundov. On je do tog momenta već puštao nekih pola sata i čulo se da se potpuno ubacio u vajb publike i potpuno sa njom energetski iskomunicirao, jer mu je muzika bila malo tvrđa ali opet u skladu sa njegovim fazonom. Za mene njegov stil je stvarno jedinstven i samo njemu svojstven, zbog čega ga jako i cenim. Njegov pravac jeste techno ali uvek protkan izuzetnim, specifičnim melodijama a i ritmički je sebi svojstven. Kao i svaki put, pa i ovaj, poptuno sam uživala u njegovom setu a videlo se da je ista situacija i kod publike.

Anna je stala za playere u 2:00 i imala sam baš želju da čujem s obzirom da sam propustila njen nastup u Tubu. Techno se nastavlja baš u njenom stilu, tvrđe od Dundova ali i drugačije. Po njihovim na primer setovima možemo da vidimo kolika može da bude a i jeste, širina techno muzičkog pravca, dva potpuno različita fazona, ritma i melodije koje se tu nađu a sve je to u stvari techno. Anna je skroz na mestu i tehnički kao DJ a i muzički i ima gotivnu konekciju sa publikom, stvarno žena za svaku pohvalu. Tokom Anninog nastupa popela sam se skroz na vrh gde su tribine i pogled puca na led ekrane,  stejdž i prepun dance floor. Energija se osećala u vazduhu i novosađani inače imaju posebnu, malo drugačiju publiku. Oni su još uvek malo u onom dobu đuskanja bez majica, penjanja na metalne konstrkcije koje ograđuju prvi red od stejdža i tako te fazone ali opet, svi su nasmejani, veseli i krajinje pozitivni pa im iskreno to ne mogu ni zameriti.

Čast da zatvore žurku imali su Lea Dobričić b2b Markyz, koji su se super nastavili na Anna-u ali opet u nekom svom  tech house, techno fazonu i sve je to odlično zvučalo. Žurka se nastavila after partijem u klubu The End gde sam čula da je bilo loodilo. Stvarno nisam imala snage da afterišem, morala sam i da vozim nazad za Bg ali mi je ovog puta možda malo i žao, jer mi je Lea prenela njene neverovatne utiske.

 

 

1 Comment
  • Dusan
    26/05/2016 at 10:56 PM

    Tooooooo Flekiceeee!!! <3